Weldadige Winterwandeling met museum en Bitter en Zoet was een groot succes

In de laatste week van de kerstvakantie, toen alle feestdagen al achter de rug waren hebben het Gevangenismuseum, Bitter en Zoet en ik een uniek arrangement georganiseerd waarbij je de middag begon met een heerlijke lunch van de geweldige kwaliteit zoals we dat van hen gewend zijn om vervolgens met mij als je gastheer en gids naar ons prijzenwinnende museum te wandelen met onderweg al duiding bij alles wat je ziet. En dat is best veel op een stukje van driehonderd meter. Het wat nog moeilijk om het binnen de daarvoor bedachte tijden te houden.
Bij het museum mochten we als groep meteen doorlopen bij de receptie en zo kon ik je laten zien hoe onze kolonie eruit heeft gezien, hoe de weeskinderen sliepen en in welke kooien de verpleegden tussen 1900 en 1976 werden opgesloten.
Na een klein uurtje konden we buiten zien waar het dagelijkse leven van de ambtenaren, landlopers, verpleegden en gedetineerden zich afspeelde en in welke type gebouwen ze allemaal werden opgesloten.

De tweede wandeling op zaterdag was helemaal bijzonder want door een gesprongen waterleiding in het museum moest er snel een alternatief bedacht worden. Gek genoeg is dat iets waar (oud) medewerkers van het gevangeniswezen en zeker die van de Dienst Vervoer en Ondersteuning heel ervaren in zijn en de uitwijklocatie kon niet idealer; De Rode Pannen waar zowel gids Peter als Albert nog gewerkt hebben. Hoogtepunt daarbij was waarschijnlijk een langzame, "droge" demonstratie door Albert van de procedure die gedetineerden ondergingen wanneer ze binnenkwamen om een tijdje in eenzame opsluiting te gaan. Er zijn geen kleren uitgetrokken en we hebben nazorg gegeven. 

Op verzoek kunnen we dit vast nog wel eens organiseren.

30 januari 2023