Veenhuizer huis met spreuk!

Eindelijk! Veenhuizer Type III woningen met spreuk in schaal 1:87

Het is een raadsel waarom het nog niet eerder is gebeurd maar eindelijkis hij er, de typische Veenhuizer type III woning met die opmerkelijke, intrigerende, stichtelijke spreuken.

Zou er ooit één verpleegde zijn gedrag veranderd hebben naar aanleiding van deze spreuken?

Het systeem in Veenhuizen, Drenthe is na 1886 bedoeld voor de heropvoeding van mannen die veroordeeld zijn tot een verblijf in onze Rijkswerkinrichting. Daar hebben we er dan nog twee van. Gestichten noemen we ze. Zonder veel fantasie, het Eerste Gesticht en het Tweede Gesticht. 
Sommige  van de dienstwoningen die dan nodig zijn om de ambtenaren te huisvesten krijgen wel namen. Volgens overlevering zijn ze bedacht door de vrouw van onze toenmalige Hoofd Directeur, een soort gouverneur van onze Drentse kolonie zeg maar. Aan dat verhaal zitten wel wat haken en ogen maar je moet nooit een mooi verhaal bederven door de waarheid moet je maar denken.

10 voor het idee maar een onvoldoende voor de uitvoering..

De huizen zijn gebouwd tussen 1886 en 1908 (en niemand is zo lang achtereen hoofdirecteur geweest hier in Drenthe en dus ook geen bijbehorende vrouw.)
De gebruikte taal op de gevels past daar ook bij. HOU en TROUW en VERDRAAGZAAMHEID zijn mooie spreuek die hinten op waar onze gedwongen bewoners hebben gefaald. Er is echter één probleempje, tot 80% van de mannen hier, de zogenaamde verpleegden, konden niet lezen of schrijven. Analfabeten dus. Gemiste kans dus.

Gelukkig hebben we de huizen nu nog steeds en is analfabetisme nu gelukkig een kleiner probleem dan doen.

Nu in schaal 1:87

Gids Peter woont zijn hele leven al in Veenhuizen en is mogelijk als enige Nederlander ooit wel beïnvloed door deze gevels. Op zijn Veenhuizer zolder stond tijdens zijn jeugd altijd wel een modelspoorbaan van het bekende Duitse merk Märklin (Maerklin) in schaal H0 of 1 op 87 (1:87) en dan is de combinatie snel gemaakt natuurlijk.

In samenwerking met Tilly Models en veel van Peters inmiddels verzamelde ruime eigen documentatie kon er eindelijk een zeer nauwkeurig op schaal geproduceerd model gemaakt worden. Van type III deze keer. Meest voorkomende variant van die  twee onder één kap modellen. In totaal zijn er 7 varianten door W.C. Metzelaar ontworpen. Van I tot en met VII met waarschijnlijk evenzoveel sub varianten die verder geen eigen typering kennen. Denk aan bijvoorbeeld CONTROLE en GEESTKRACHT of LEERING door VOORBEELD.

De kans dat we nog meer modelvarianten gaan produceren van deze pareltjes uit dit UNESCO " Pauperparadijs " in Drenthe is groot.

Welke tekst zou jij willen hebben?

 

18 juli 2023