Over ons

De gidsen van InVeenhuizen zijn allemaal Veenhuizers of oud-Veenhuizers en hebben stuk voor stuk 40+ jaren aan geschiedenis in deze bijzondere kolonie onder de riem.
Sommigen als kind anderen als bewaarder of bewaker, badjuf of onderwijzer of een combinatie van alles. Wat we in ieder geval allemaal gemeen hebben is dat we je enthousiast informeren over onze grimmige geschiedenis.

Wat gebeurde er in dat zogenaamde Pauperparadijs en welke kanttekeningen kunnen er bij de roman of musical met dezelfde naam gezet worden? Hoe is de Verlichting zichtbaar in ons landschap? Welke boeken, het zijn er inmiddels veel, raden we je aan of vinden we zelf fijn? Wie zijn bijvoorbeeld Mariët Meester, Aniek Pfeifer, Philip Frerik of Johannes van den Bosch, Andre Kuipers of Willem Cornelis Metzelaar en wat hebben ze met Veenhuizen te maken?

Van Koloniën van Weldadigheid in 1823 naar Rijks Werkinrichting (1886)  tot gevangenis (1936) en Enesco Werelderfgoed (2021), we vertellen je er graag alles over!
 

 

Peter Bos

Peter Bos

Gids en voormalig Veenhuizer jeugd

Peter is sinds 1976 Veenhuizer omdat zijn vader toen aan de slag mocht als bewaarder in gevangenis Esserheem. Wonende in het laatste huisje van Veenhuizen werd hij, net als alle kinderen die nogal ver van school woonden in dat zo uitgestrekte dorp, toen nog met de boevenbus naar school gebracht.
Opgroeien in de "k'lonie" was zeker voor de jaren '70 jeugd geweldig, veel vrijheid, veel leegstaande gebouwen en uitgestrekte bossen en, nog interessanter, geen politie.
Toen kon Peter al veel gebouwen van binnen en van buiten goed bekijken.
Later, toen hij zelf bij de Dienst Vervoer en Ondersteuning werkte, heeft hij de resterende gebouwen, de gevangenissen, ook nog kunnen bekijken van binnen en van buiten. Inclusief de beruchte Roode Pannen.

Na veel andere omzwervingen richt hij net voor het uitbreken van de corona pandemie in 2021 InVeenhuizen op om gasten te kunnen rondleiden door het dorp van zijn jeugd.
 

info@inveenhuizen.nl

0592388516

Rien Pheifer

Rien Pheifer

Gids en gepensioneerd dorpsmeester

Rien is sinds 1976 de dorpsmeester geweest van onze openbare school en is, zoals een goede onderwijzer betaamt, een begenadigd verteller. Dat is maar goed ook want als een van de weinigen die niet binnen de muren heeft gewerkt bezit hij een uniek perspectief op ons samenlevinkje. 

Uiteraard weet Rien superveel over ons rare dorpje in Drenthe. Wandel met hem mee langs, onder andere, onze bijzondere onderwijsgeschiedenis maar uiteraard door 200 jaar grimmige geschiedenis van onze 6e van  de Kolonien van Weldadigheid. 

Wandel met hem mee voor gezelligheid en een onderhoudend en gedegen verhaal.

Albert Hoekstra

Albert Hoekstra

Gids

Albert is Veenhuizen sinds 1979 en heeft sinds die tijd, tot aan zijn pensionering alle gevangenissen van Veenhuizen van binnen gezien.
Verder is hij een groot liefhebber van geschiedenis in het algemeen en ontdekt regelmatig nieuwe feiten en soms zelfs unieke artefacten.

Wandelen met Albert is bijzonder vanwege zijn schier oneindige schat aan opmerkelijke en nauwkeurige anekdotes over het rijlen en zeilen binnen de muren van onze gevangenissen de afgelopen 45 jaar, in het bjzonder de beruchte Rode Pannen.
Natuurlijk kan je ook bij hem terecht voor de hele, 200 jarige grimmige, geschiedenis van onze 6e van de Koloniën van Weldadigheid. Wandel vooral eens met hem mee wanneer je bij ons in Drenthe bent.

Elisa van Bruggen

Elisa van Bruggen

Gids met veel Veenhuizen ervaring

Elisa woont al best lang in Veenhuizen en weet, naast alles van onze 200 jarige grimmige geschiedenis, alles van de voor Veenhuizen sociaal roerige tijd vanaf de jaren 80. Toen kwamen er plots, naast het gebruikelijke justitiepersoneel, ineens ook personeel van defensie wonen.
Dan leer je dat kleine mini-maatschappijtje in korte tijd wel goed kennen.

Wandelen met Elisa levert je dus veel interessante invalshoeken op terwijl je ook bij haar een goed en accuraat beeld krijgt bij onze bijzondere kolonie en gevangenis dorp. Gezellig, onderhoudend en onverminderd interessant. Dus wanneer je weer in Drenthe bent loop of fiets dan zeker een keer met haar mee.