De Geschiedenis van Veenhuizen deel 1

De geschiedenis van Veenhuizen

Erfgoedgids Peter vertelt in vijf overzichtelijke blokken over de geschiedenis van onze bijzondere kolonie van weldadigheid, Pauperparadijs en Kinderkolonie.

Tijdperk 1:

Alles voor 1823.

Veenhuizen bestaat al tenminste sinds 1380. Dan wordt er vanuit het klooster in Assen gesproken over ons buurtschap omdat nonnen vanuit dit klooster hier turf steken. Dat was toen waarschijnlijk ook al straf.
Tussen 1380 en 1823 zijn we onderdeel van de gemeente Norg en zijn de gronden bezit van de familie Lunsingh en later Tonckens in Westervelde en Hofsteenge in Een.

Wat is daar nog van over? Bijster weinig eigenlijk.

He enige gebouw is de (voormalige) herberg Jachtweide en het erf ernaast.
Dat erf is een restant van de oude, droge route van Westervelde naar Haule. Een bord bij de Slokkert geeft verdere hints over deze oude situatie. Daar zijn resten van een oud pad uit de steentijd gevonden.
Tussen deze twee punten ligt ook het intrigerende Spaansche Kerkhof midden in het bos.
Daar zijn daadwerkelijk menselijke resten gevonden naast zo'n 70 funderingen. Geen onaanzienlijk dorp dus.

Spaans Kerkhof?

Maar die naam, daar vind ik wel wat van; " Spaans" zou arme grond betekenen in het Keltisch. De Kelten zijn hier nooit geweest. Saksen, Friezen en Spanjaarden wel, ietsje verderop bij Een-West en dan is Veenhuizen de eerste droge plek buiten het bereik van artillerie waar je een lazaret inricht. En het is minder lang geleden.
Wat denk jij?

28 juni 2023